Welke typen campers zijn er eigenlijk?

Welk type camper ga je kiezen? Overal op internet is informatie over de vier meest voorkomende typen campers te vinden. Hieronder een kort overzicht met een link naar de beschrijving die de ANWB geeft van deze typen camper. Maak kennis met de alkoof-camper, de halfintegraal en integraal camper en de compacte camper. Ook nog wat andere modellen en een blik op de cijfers in Nederland.

Alkoof-campers
Alkoof-camper
Alkoof-camper

Het kenmerkende van een alkoof-camper is het kleine vertrek boven de autocabine. Hierdoor heeft de camper een hoge doorrijhoogte, maar is de stahoogte binnenin ook ruim twee meter. Ideaal voor de langere kampeerders.

Halfintegraal campers
Halfintegraal
Halfintegraal camper

Een halfintegraal lijkt veel op een alkoof-camper, maar de overgang tussen cabine en woonruimte is vloeiender. De alkoof boven de cabine is een gestroomlijnde verhoging van de cabine.

Integraal campers
Integraal camper
Zeer grote integraal camper

Een integraal camper is opgebouwd op een chassis. Er is geen cabine van een bestelwagen, maar de cabine en woonruimte sluiten naadloos aan. Boven de cabine is er vaak plaats voor een hefbed. Door de geïntegreerde cabine is dit soort ook het duurste in aanschaf.

Compact campers

Een compact camper is een omgebouwd busje of bestelwagen. Je kunt ze voor dagelijks gebruik en vervoer gebruiken en tegelijkertijd zijn ze uitgerust met alles wat je nodig hebt voor je vakantie.

Buscamper
Adria buscamper

Behalve bovenstaande type buscampers die in het algemeen gebaseerd zijn op de grote bestelbussen zoals Fiat Ducato en Citroen Jumper, zijn er ook de oorspronkelijke VW en Westfalia bussen en een hele serie campers gebaseerd op Ford Nugget.

Alternatief type camper

Naast de bovenstaande meer gangbare campers zijn er ook nog allerlei andere vormen van tot rijdend huis omgebouwde voertuigen. Niet zelden zijn het zelfbouw campers of op maat gemaakte voertuigen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

Cijfers over het aantal campers in Nederland

Aantal caravans en campers in Nederland hoger dan ooit

In juli 2018 telt Nederland voor het eerst meer dan 550.000 caravans en campers. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Begin deze maand stond de teller op 437.442 caravans en 115.359 kampeerauto’s. Gepubliceerd op 23-07-2018 om 12:54

Verkoop nieuwe campers blijft groeien

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er in Nederland weer meer nieuwe campers verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Er werden dit jaar tot en met juli 1.688 nieuwe campers op kenteken gezet, tegen 1.650 vorig jaar. Dat is een stijging van 2,3 procent. Uitschieter was de maand juli, met een stijging van 11,6 procent ten opzichte van juli 2018. Grootste marktaandeel heeft Adria, op de voet gevolgd door Hymer. 20 augustus 2019

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: