Lauwersmeer verkennen vanuit Zoutkamp

13-05-2021 Hemelvaartsdag in Zoutkamp

Vanmorgen de laatste dingen in de camper gepakt en om half elf klaar voor vertrek. Na 500 m bedenkt Henk dat hij zijn telefoon vergeten is en dus nog even terug. Gelukkig denk ik ook aan zijn hoofdkussen en dan kunnen we weer op weg. Via Raalte, Ommen en Hoogeveen voorbij Assen en bij Groningen binnendoor via Aduard en Zuidhorn naar Zoutkamp gereden. Vlak voor Assen even gestopt om de meegenomen koffie op te drinken. Het weer is goed al is het niet echt warm in de schaduw. We zijn rond half twee bij Camping de Rousant waar we gereserveerd hebben. We kunnen zelf een plaats kiezen en rijden vrij ver door naar achteren op deze zeer lange camping. Camper neergezet en aangesloten. Dan een boterham en een bakje soep. Als we de camping daarna eens gaan verkennen zijn mijn zus en twee vriendinnen ook gearriveerd en we kletsen even buiten op het terras van het vissershuisje net naast de ingang waar ze logeren. Daarna lopen we door naar Zoutkamp aan de andere kant van het water. Het is er best druk, ook op de terrasjes. Wat verderop vinden we zelf ook een plaatsje en eten wat op het terras: ik een broodje garnalen en Henk een broodje warm vlees. Het is er lekker warm in de zon en het uitzicht over het water is leuk. Daarna terug naar de camper via de visboer waar Henk een paling meeneemt. We kunnen nog even buiten zitten lezen. Daarna risotto gemaakt en gegeten. Buiten voor de camper afgewassen, waar het snel afkoelt. Rond acht uur komt mijn zus langs en we drinken koffie in de camper en kletsen bij. Later wat gepuzzeld en gelezen en om half twaalf gaan slapen.

14-05-2021 Fietsen en wandelen bij Vogelkijkhut de Baak

Lekker lang doorgeslapen op de zeer rustige camping. Na het ontbijt zetten we koffie om mee te nemen op de geplande fiets- en wandeltocht. Ook brood mee en regenkleding in de rugzak. Om een uur of 11 fietsen we richting Friesland over het fietspad langs de weg. Na zo’n 7 km zijn we bij een parkeerplaats en uitzichtspunt en na enig informeren is verderop de vogelkijkhut de Baak. We lopen er naar toe en klimmen op de toren. Mooi uitzicht en veel vogels. We drinken wat koffie en daarna wandel ik weg in de hoop dat je hier rond kunt wandelen. Dat blijkt inderdaad te kunnen als ik het vraag aan wat andere wandelaars en vogelkijkers. Mooi om zo door het riet en langs het water te lopen. Het pad loopt niet echt gemakkelijk en het tempo is laag. Toch na een dik uur weer terug bij de fietsen. Ik bel Henk die nog onderweg is en ook nog een eindje verderop wil gaan kijken. We spreken af dat ik terugfiets naar Zoutkamp. Het fietspad is smal, maar prachtig door de rietvelden. Onderweg gestopt om de kudde paarden te fotograferen. Het is de hele dag echt kil en winderig en er is geen zon. Zelfs de boswachter vindt het wel erg koud. In de middag zitten lezen tot Henk om een uur of half vier terug is. Thee gedronken en daarna voorbereidingen voor het proberen van lasagne in de omnia-oven. Het lukt prima en smaakt goed. We houden een klein restje over dat morgen dienst kan doen. Daarna afwassen bij de kas met goed warm water. Na koffie en thee bij mijn zus om tien uur terug naar de camper om wat te lezen en te puzzelen met een glas wijn. Half twaalf gaan slapen.

15-05-2021 Fietsen en wandelen in de Kollumerwaard

Ook vandaag is het aan de koude kant, hoewel er minder wind is. Na het ontbijt klaarmaken (koffie, brood) voor een fietstochtje naar de Kollumerwaard. Ik ga daar de wandeling maken die Henk gistermiddag heeft gedaan. Hij rijdt door naar verderop gelegen vogelhutten. De wandeling gaat door terrein waar ook paarden en runderen vrij rondlopen. Dat is te merken aan het pad waarop veel mest ligt en dat door alle hoeven nogal hobbelig is. Wel een prachtig landschap met riet, watertjes en kleine stukjes bos. De route voert langs de natuurcamping de Pomp en parkeerplaats. Op weg naar het uitzichtspunt een fijn bankje om even wat koffie te drinken. Er zijn meer wandelaars en vogelliefhebbers, de meesten met verrekijker. Vanaf het uitzichtspunt zijn veel vogels te zien en naar ik hoor ook ree├źn. Ik zie ze niet met het blote oog. De tweede helft van de route wat regen en ik test de poncho. Het houdt je redelijk droog, maar is wel fladderig. Na een kleine 5,5 km terug bij de fiets. Daar staat een picknickbank waar ik mijn boterhammen op eet. Dan terugfietsen en ik neem bij de vogelhut de Baak weer het mooie fietspad naar Zoutkamp. Om ongeveer twee uur terug bij de camper waar de zon af en toe schijnt. Ik kan zelfs buiten zitten, al is het met de jas aan. Ik doe even de afwas en fiets later even naar Zoutkamp om te zien of ze voor Henk een nieuw sudoku boekje hebben. Wel boekjes, maar die zijn te simpel. Henk is om ongeveer vijf uur terug van een tocht langs verschillende vogelhutten. We eten de restanten van de risotto en Lasagne en dat is ruimschoots genoeg. Na de afwas gaan we met een walnotentaartje bij mijn zus koffie en thee drinken. Om half tien terug naar de camper en nog wat lezen en puzzelen met een glas wijn.

16-05-2021 Door buiig Friesland terug

Als we wakker worden regent het een beetje. We waren van plan nog naar Lauwersoog te rijden, maar gezien het weer en het weerbericht doen we dat niet. Na het ontbijt ga ik afwassen en daarna de keuken inpakken. Henk verzorgt het stouwen van de garage en het opladen van de fietsen. De luifel weer indraaien en dan kunnen we vertrekken. Na een sanitaire stop en afrekenen zijn we net voor half elf onderweg. Af en toe regende het al, maar eenmaal op weg begint het ook te plenzen. Het zijn felle buien inclusief hagel met tussendoor korte perioden droog. We rijden terug door Friesland via Buitenpost richting Drachten en van daar naar Heerenveen. Op een parkeerplaats bij Tijnje diesel getankt en daarna op de parkeerplaats koffie gezet en in alle rust opgedronken met uitzicht op een zeer Hollands landschap met zwartbonte koeien. Als we weer doorrijden vliegt een eend enkele honderden meters op ooghoogte mee met de camper, terwijl we toch zo’n 75 km/uur rijden. Nooit gedacht dat ze zo snel konden zijn. Doorgereden via Zwolle naar Wijhe om het grijs water te lozen. Het is net even droog. Dan door naar huis waar we net over twee uur zijn. Uitpakken en gedeeltelijk weer wegruimen en ondertussen af en toe kijken naar de Giro-etappe van vandaag. Ik haal wat te eten op bij AH. We kijken ook in de avond sport en daarna 1 tegen 50. Daarna nog twee voor twaalf van vrijdag teruggekeken, met een team dat absoluut niet kan zoeken en ook het woord niet raadt.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: